Vilka är symptomen på en svullen mjälte

Mjälten är ett av alla de organ vi har i kroppen som ser till att allt fungerar som det ska. Om något av våra organ blir skadade eller sjuka påverkar det oss på olika sätt beroende på vilket organ det gäller.

Mjälten sitter till vänster i buken, strax framför den vänstra njuren. Den sitter alltså i mellangärdet, strax under revbensbågen. Den tar hand om, och bryter ned gamla blodkroppar och tillverkar även en typ av vita blodkroppar som vi behöver för vårt immunförsvar. I mjälten produceras också antikroppar som är en hjälp i vårt försvar mot infektioner. I normalt tillstånd, alltså när den är frisk, är mjälten hos en vuxen person ungefär lika stor som en knytnäve, men det finns sjukdomar eller andra tillstånd som kan göra att mjälten svullnar, vi talar då oftast om en förstoring av mjälten.

En svullen mjälte ger inte alltid några symptom alls, men en del kan ibland känna det som ett tryck eller en tyngdkänsla i buken där mjälten är belägen. I vissa fall kan man också känna smärta, men det är alltså ingen regel att man får några symptom. En liten eller måttlig förstoring eller svullnad av mjälten kan man få av vissa infektionssjukdomar och också om man har någon leversjukdom. Ett exempel på en ganska vanlig sjukdom som ofta ger en viss svullnad av mjälten är körtelfeber. Denna svullnad är oftast ofarlig, men kan i sällsynta fall leda till att mjälten brister.

Allvarligare svullnader av mjälten kan man få av sjukdomar i lymfsystemet eller blodsjukdomar. Om man har en kraftigt förstorad mjälte som inte går tillbaka kan det ibland bli nödvändigt att operera bort mjälten. Man kan leva utan mjälte, men då får man förstås ett sämre immunförsvar resten av sitt liv, vilket kan innebära framtida svårigheter.

Beträffande artikel

Kategorier: Health
Senast uppdaterad: May 30, 2013

Kommentarer

kommentarer

Powered by Facebook Comments