Vad är magcancer

Magcancer kan också kallas magsäckscancer. Detta är en ganska ovanlig form av cancer. De flesta som drabbas av denna form av cancer är män som är över femtio år.

Att magsår kan orsakas av en speciell bakterie kanske de flesta vet, men att det också är denna bakterie som ofta är inblandad i uppkomsten av magcancer är kanske mer okänt. Denna bakterie orsakar en sorts inflammation som sedan kan utvecklas vidare till cancer. Den som röker löper en större risk att drabbas av magcancer, medan den som äter mycket grönsaker och frukt kan minska sina risker kraftigt.

Cancer i magsäcken är, som så många andra cancerformer, en allvarlig sjukdom, men man kan bli frisk även från denna cancer. Chanserna att överleva och bli frisk är förstås större ju tidigare man kommer under vård. Ett problem är att denna form av cancer inte alltid ger några symptom i ett tidigt skede. Vissa patienter kan ha ont i magen, må illa eller helt enkelt tappa aptiten, men de flesta symptom som kan dyka upp är till en början beskedliga och lindriga och gör kanske inte att man ringer doktorn genast. De liknar dessutom de symptom man kan ha om man har magkatarr eller magsår, så därför är det ingenting som heller säger en läkare att cancer bör misstänkas.

Om man är äldre än femtio år och plötsligt snabbt går ner i vikt och tappar aptiten eller får ont i magen på ett sätt som man inte känner igen ska man kontakta läkare för undersökning. Om man får mycket ont i övre delen av magen, har svart avföring eller kräks blod, eller något som ser ut som kaffesump ska man omedelbart söka vård. Magsäckscancer är en cancersjukdom som faktiskt har minskat kraftigt i vårt land. Det är idag mindre än hälften så många som insjuknar i magcancer som det var på sextiotalet.

Beträffande artikel

Kategorier: Health
Senast uppdaterad: August 26, 2013

Kommentarer

kommentarer

Powered by Facebook Comments