Varför biter Myggor vissa människor mer än andra?

Varje sommar, kommer de. De  smyger sig in genom fönstren och förstör dina vrister; de hittar det ställe på din vänstra axel som inte genomdränkt med ett lager av DEET (Gud välsigna dig, Deep Woods Off!) och gnagar och suger.

Från maj till september, vill många av oss – med ärr, blodiga sårskorpor och resterna av dessa bett som har utvecklat sig dåligt – leva   sida om sida med människor, bo i samma hus och till och med sova i samma säng, men som verkar vara mindre sårbara för detta onda sex benade rovdjur. Det har vist sig, att myggorna har preferenser vilken person dom väljer. Biten är inte bara en irritation, det kan också ge orsak till oro medicinskt sätt: Eftersom malaria och andra sjukdomar överförs via bett, kan människor som blivit bitna vara mera benägna till att bli sjuka. På grund av detta har forskare arbetar med att finna de mekanismer i myggan, som gör att dom precis luktar sig fram till dig, och inte din granne.

Forskare har identifierat flera proteiner som finns i myggans antenner och i huvudet, som hakar sig på speciella kemiska markörer eller doftämnen, som avges från vår hud. Dessa markörer är uppstår av naturliga processer i våra kroppar, precis som neonskyltar, de låter myggornas luktcenter att snusa sig till att du finns i närheten (denna process som hjälper dem att hitta dig är fortfarande inte något som vi helt förstår). Flugor och myggor har ett antal av de samma gener som dikterar produktionen för dessa luktämnes-bindande proteiner, och som har speciella platser som fångar eller binder vissa kemikalier i luften. Vissa forskare hävdar att vissa egenskaper lockar till sig myggorna, vilket ger några av oss fler myggbett än andra. Några av favorit kandidaterna: mängden av koldioxid i utandning, graviditet, kroppstemperatur, alkohol och luktämnen som markerer sig baserat på blodtyp.

Blodtyps markörerna är kemikalier från personer med en viss blodtyp – så om någon med AB blod avger en markör, ville den vara annorlunda än den som avges av en med B. En studie upptäckte att personer med  blodtyp O, led mer av myggbett på grund av de lukt markörer de avger, jämfört med andra blodtyper, och som gör deras blodtyp eftertragtad på blodbanker, samt asiatiska Tiger myggor, som bär på West Nile Viruset. Inte bara var blodtyp O mer utsatta, men studier visade faktiskt att för vilken som helst blodtyp, folk som avger en kemisk markör genom huden, oanset blodtyp (båda blodtyp och luktmarkör bestäms av gener) blev mer bitna än de som inte avger en luktmarkör; 24 procent av typen O. Andra forskare beräknar att cirka 15 procent av befolkningen, baserat på deras gener, inte avger kemiska markörer för sin blodtyp genom deras hud och saliv, så det måste vara något annat som lockar myggen till dem.

Gravida verkar vara den stora premie för myggor, troligen för att blivande mödrar andas ut 21 procent mer koldioxid ( alldeles attraktivt för den sexbenade arten) och är i genomsnitt 1 celcius varmare runt magen än icke-gravida, detta på grund av temperaturen på fostervattnet. Bara genom att dricka ett stort glas öl, ökar myggornas intresse för dig, möjligen på grund av den stigande kroppstemperatur som sker eller på grund av att hudens markörer ändras när du dricker alkohol- synd när man tänker på hur populärt det är om sommaren att sitta och få sig en kall öl utomhus. Några forskare påstår att det inte är  lukten som är det viktiga när en mygga sitter och suger på din tå, de menar att det inte är lukten du avger men snarare att hun har tid att äta i fred utan att bli viftad bort. På grund av detta, är hon bättre på att lokalisera och attackera “mindre defensiva” djur, än mer defensiva, de evolutionsmässiga anlag för att bita mer lata eller invalidiserade bytten träder i kraft. Infektions sjukdoms experter är angelägna om att lösa gåtan med myggans preferenser, så att de kan utforma avskräckande medel anpassade för mera utsatta människor, som antingen kunde blockera en enskild lukt signatur eller avväpna myggans lukt receptorer. Tyvärr kommer ett specifikt svar på din “hud-piercings” fråga, fortsätta att klia på forskare, och jag föreslår att du investerar i insektsmedel under tiden.

Beträffande artikel

Kategorier: Övrigt
Senast uppdaterad: January 6, 2013

Kommentarer

kommentarer

Powered by Facebook Comments